תורגם מאנגלית (אמריקאית) לעוד 11 שפות: אנגלית (בריטית), גרמנית, דנית, הולנדית, הונגרית, טורקית, יפנית, פולנית, צרפתית, קוריאנית, שוודית - ועכשיו גם בעברית!
מי זאת אירנה גוּט?
"כשנדמה לנו ששמענו את כל הסיפורים של ניצולי השואה וחסידי אומות העולם, מגיע עוד סיפור וכמו אגרוף בבטן מזעזע את עולמנו שוב. קראתי את הספר בנשימה אחת, לא יכולתי להפסיק. איירין מספרת את סיפורה המרתק והמיוחד... ויוצרת מתח עד הסוף. אהבתי מאוד ממליצה לקרוא..."
06.05.2022 ביקורת על הספר באתר עברית
בשנת 1945, כשהסתיימה מלחמת העולם השנייה, הייתה אירנה גוט, לימים איירין גוט אופדייק, כבת 23. אף על פי כן, צעירה, חסרת מעמד וחסרת אמצעים היא הצילה יהודים בשואה. את סיפורה המרגש והלא ייאמן היא כתבה ומספרת בעזרת הסופרת המוערכת ג'ניפר ארמסטרונג.
"סיפור אנושי יפה, נוגע, אישי קולח, נעים לקריאה, מעניין ונקרא בנשימה אחת. וברקע הסיפור האישי של המצילה והניצולים נפרשת המציאות המורכבת, הנוראית, האכזרית של בני אדם במלחמה. מעורר מחשבה."
10.05.2022 ביקורת על הספר באתר עברית
את התואר ''חסידת אומות העולם'' קיבלה אירנה גוט (5.5.1922–17.5.2003) מ''יד ושם'' בשנת 1982. כך הצטרפה לרשימה המכובדת של 7,177 חסידי אומות העולם בני מולדתה, פולין (נכון לעמוד הסטטיסטיקות של "יד ושם" ב-14.05.2022) ובהם אירנה סנדלר.
איך היא עשתה את זה?
את התואר ''חסיד אומות העולם'' מקבל מי שנמצא מציל יהודים ללא קבלת רווח אישי מכך ותוך כדי סיכון חייו. בין חסידי אומות העולם המכובדים כולם ניתן התואר גם לאוסקר שינדלר, התעשיין הגרמני שהסרט עליו, "רשימת שינדלר" של סטיבן שפילברג, יצא לאקרנים ב-1993, וראול ולנברג, איש העסקים והדיפלומט השוודי שעקבותיו לא נודעו. ויקטור קוגלר, יוהנס קליימן, מיפ חיס ובעלה יאן חיס ובפ ווסקאול קיבלו את התואר חסידי אומות העולם על סיועם למשפחתה של אנה פרנק.
אירנה הסתובבה ברחובות ולחשה הזהרות כשפגשה יהודים, וכן הסתירה יהודים תחת אפם של הצוררים ודאגה לכל מחסורם. כל שהיה לה בעת ההיא היה ליבה ותעוזתה.
"ספר על השואה, כתוב בצורה ממש רהוטה ונוגעת ללב ... מובא ממבט אישי, מבוסס על סיפור אמיתי. הספר הוסיף לי מידע שלא ידעתי על פולין בזמן השואה. הסיפור כתוב בצורה זורמת ומרתקת. מומלץ."
27.04.2022 ביקורת על הספר באתר עברית
מה רצתה איירין (אירנה) להשיג בשיתוף הסיפור שלה עם בני נוער?
לאיירין היה חשוב במיוחד להעביר מסר לבני נוער: אתם יכולים לעשות מעשה. בכוחכם לשנות מציאות. לכן, שנים לפני שהעלתה את סיפורה על הכתב, הייתה נפגשת עם תלמידי תיכון ומספרת להם על קורותיה.
ברוח זו, בסוף סיפורה על קורותיה בשואה נכתבו שאלות מנחות להעמקת ההבנה הן של הטקסט הסיפורי והן של תובנות שאפשר ללמוד מחייה בתקופת השואה. אפשר להיעזר בשאלות לקריאה מודרכת בטקסט או להקמת מערך שיעור ללימודי הנצחת השואה.
"ספר מרתק, מרגש, מלמד גם היסטוריה וגם לימוד של הלב. אשה בריאה בנפשה ומעוררת השראה במעשיה. קראתי בשקיקה ולא יכולתי לעזוב מרוב מתח ומרוב שנקשרתי לדמותה."
29.04.2022 ביקורת על הספר באתר עברית
בשנת 2008 קיבלה איירין גוט אופדייק מדליה מטעם המדינה על ידי ממשלת פולין על פועלה להצלת יהודים תוך סיכון נפשה.
"ספר מרתק. שופך אור על פועלה של אישה מיוחדת במינה. מומלץ בחום."
30.04.2022 ביקורת על הספר באתר עברית
מה גרם לאיירין (אירנה) לשבור את שתיקתה ולספר את קורותיה?
איירין התחילה לספר את סיפורה בעקבות הכחשות שואה ששמעה בארצות הברית, שם גרה כחמישים שנה. מתוך תחושה שאנשים צריכים לדעת מה קרה שם, מה קרה באמת, פעלה להנצחת השואה בדרכה, דרך הסיפור האישי שלה. היא הייתה נפגשת עם בני נוער בבתי ספר וכן בהרצאות שהייתה נושאת בכנסיות ובקהילות שונות.
"הספר כתוב כספר זכרונות של איירין (או אירינה בשמה הפולני) ומתאר את קורותיה לפני, בזמן ואחרי המלחמה. לא יכולתי להפסיק לקרוא את הספר לשנייה, כאבתי את כאבה של איירין ואת כאבם של היהודים להם היא עזרה, התלאות שהיא עברה במהלך שבע שנות המלחמה היו יכולות לשבור כל אחד אך היא יצאה מהן מחוזקת ביותר. לאחר סיום המלחמה התאחדה איירין עם האנשים להם היא עזרה שלא שכחו את טוב ליבה..."
29.04.2022 ביקורת על הספר באתר עברית
סיפורה של אירנה גוּט איננו קל. למי הוא מתאים?
סיפורה של איירין גוט אופדייק מסופר בנימה אישית, בגוף ראשון, ובצורה מעניינת. הוא מתאים לכל מי שמתעניין בחסידי אומות העולם, בשואה, בהפניית עורף ובהסברת פנים. הוא מתאים גם לנוער בוגר שיוצא למסע לפולין, ויש בסוף הספר גם שאלות מנחות שיכולות לעזור למורים ולמדריכים ליצור מערכי שיעור ולהביא להעמקת הדיון והמחשבה על קורותיה בפרט ועל המלחמה בכלל.
- יש לברר תנאי רכישה באתר הרכישה -
איך נולדים גיבורים?
"הצעדים הראשונים הם תמיד קטנים:
התחלתי בהסתרת מזון מתחת לגדר."
אירנה גוּט לא נולדה גיבורה, וכששרקו הפצצות מעל פולין היא פחדה. איך היא עשתה את הבלתי אפשרי? ומה יכולה בת שבע עשרה לעשות נוכח המפלצת הנאצית שכבשה את מולדתה?
מתברר שהרבה, הרבה מאוד.
אירנה לא יכלה לעמוד מנגד. בתעוזה, ביצירתיות ובהקרבה אישית היא סיכנה את חייה למען יהודים שלא הכירה, הבריחה, הסתירה והצילה.
"לא שאלתי את עצמי: האם עליי לעשות זאת?
שאלתי: איך אעשה את זה?"
אירנה גוט הצעירה, כמו אוסקר שינדלר התעשיין הגרמני, הוכרה כחסידת אומות העולם משום שרצתה לעשות את הדבר הנכון, את הדבר האנושי. ועל אף כל מה שעברה וכל מה שראתה, נשארה אירנה גוּט אופדייק מאמינה באלוהים ובאדם.
זהו סיפורה.